Antalet registrerade A-traktorer och mopedbilar har ökat kraftigt under senare år och blivit mycket populära bland ungdomar i Sverige. Syftet med forskningsprojektet har varit att få kunskap om hur fordonen används samt ungdomarnas och deras föräldrars åsikter om AM-utbildningen och trafiksäkerhet.
Enkätsvar från föräldrar vars ungdom har AM-körkort och kör A-traktor (1 238 föräldrar) eller mopedbil (433 föräldrar) samt ungdomar med AM-körkort som kör A-traktor (921 ungdomar) eller mopedbil (520 ungdomar) ligger till grund för studien, även intervjuer med 20 ungdomar som har AM-körkort och kör något av dessa fordon.
Utbildning är viktig för att på ett trafiksäkert sätt kunna framföra sitt fordon. Deltagarna hade gått en AM-utbildning som omfattar åtta timmars teori och fyra timmars praktik på tvåhjulig moped. Att ungdomarna inte hade fått någon körträning med ett fyrhjuligt fordon upplevdes, framför allt av föräldrarna, som problematisk.
Ungdomarna använde sina fordon för att förflytta sig till skola och fritidsaktiviteter samt för att köra runt och umgås med kompisar. Frihet och oberoende nämndes av både ungdomar och föräldrar som det bästa med fordonen. Anledningar till att fordonet behövdes var att kollektivtrafiken var undermålig och att föräldrarna inte behövde skjutsa, samt att ungdomen slapp gå eller cykla. Den vanligaste resan som ersattes av mopedbilen eller A-traktorn var hela buss- eller tågresan till skolan. Detta innebär att fordonen kördes flera gånger per dag eller 5–7 dagar per vecka.
Mopedbilens konstruktiva hastighet är 45 km/tim och A-traktorns är 30 km/tim. Trimning till högre hastigheter var mer vanligt bland A-traktorförarna än bland mopedbilsförarna. Både ungdomar och föräldrar ansåg att A-traktorns hastighetsgräns var för låg, speciellt vid körning på landsbygden. Samtidigt fanns en tveksamhet till att en laglig högre hastighet skulle minska fordonens manipulation. Många av ungdomarna hade negativa erfarenheter av andra motorfordonsförares beteenden, att de blev arga eller irriterade för att ungdomarna körde sakta. Exempelvis berättade ungdomarna om farliga omkörningar på landsvägar.