Moderna fordon är idag uppkopplade och det finns därför tekniska möjligheter att distribuera varningar (i DENM-format) om aktuella trafikstörande vägarbeten i realtid, men detta förutsätter att tillförlitlig trafikinformationsdata med hög kvalitet finns tillgänglig.
Projektet har mot denna bakgrund genomfört en systemdemonstrator för automatisk insamling av data avseende ”Road Work Warning”. Projekt har visat att GPS-positionerad realtidsdata från vägarbetsfordon bla den som Trafikverket kravställer i driftkontrakt, för att säkerställa att upphandlat underhållsarbete genomförs, s k Mobil Inrapportering av Plogdata (MIP), kan användas av fordonstillverkarna för att distribuera varningar som visas i instrumentpanelen.
ITS-projektet Nordic Ways ”moln” NW3-interchange har nyttjats för att distribuera datan till aktörerna i Nordic Way 3. Fokus har legat på OEM:er som Scania, Volvo och andra fordonstillverkare dvs för att kunna övertyga de om att tillförlitlig trafikinformationsdata med hög kvalitet finns tillgänglig inom kort så de är redo att slå på tjänsten.
Projektet har tillgängliggjort och utvärderat om MIP-data dvs GPS-datan Trafikverket kravställer i BAS-kontrakten även går att använda för att i realtid varna för vägarbeten. MIP-data omfattar även intermittenta samt rörliga vägarbeten, där det alltså ofta inte går att skylta på ett vettigt eller säkert sätt och utföra den viktiga förvarningen inför vägarbetena då de förflyttar sig, vilket är nödvändigt för att hindra upphinnandeolyckor där TMA-bilar dvs skyddsfordon ofta är inblandade.
Detta trafiksäkerhetsprojekt syftar till att demonstrera möjligheterna till, och hur kravställning skall se ut, för automatiserad inrapportering av position avseende pågående vägarbeten (de vägarbeten som avses är de som har direkt trafik- eller arbetsmiljöpåverkan). Detta kan leda till tillförlitlig trafikinformation och som därmed även kan vidareförmedlas som varningsmeddelande till annalkande trafik.
MIP-information från GPS-uppkopplade vägarbeten går utan tvekan att använda som ett verktyg för att hjälpa till att höja säkerheten på våra vägar via vägarbetsvarningar direkt ut i fordons instrumentpanel. Projektet har visat att modellen fungerar det vill säga Scania får meddelanden som skickats från aktiva arbetsfordon och GPS-Tracker och de kan se vilka fordon som skulle kunna vara aktuella att skicka varningsmeddelande till, så att föraren kan uppmärksammas på potentiella faror på vägen och ha beredskap för ändrade trafikförhållanden.
Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024. p. 272-273