Trafiksäkerhetslyftet: ett verktyg för att bredda och systematisera kommuners trafiksäkerhetsarbete
2024 (Swedish)In: Sammanställning av referat från Transportforum 2024 / [ed] Fredrik Hellman; Mattias Haraldsson, Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024, p. 256-257Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
Kommunernas insatser är viktiga för trafiksäkerhetsutvecklingen, inte minst för att minska antalet allvarligt skadade gående och cyklister. SKR har nyligen lanserat ett nytt verktyg, Trafiksäkerhetslyftet, som ska stötta kommunerna i deras trafiksäkerhetsarbete. Verktyget är en omarbetning av den tidigare trafiksäkerhetsrevisionen som togs fram av dåvarande SKL.
Trafiksäkerhetslyftet är ett verktyg som ger stöd för ett mer systematiskt trafiksäkerhetsarbete i kommuner och för en trafiksäkerhetsutveckling på lokal nivå i riktning mot Nollvisionen och i linje med Agenda 2030. Stöd ges för alla de påverkansmöjligheter som kommuner har: som väghållare och planerare, kravställare, upphandlare samt påverkare. Trafiksäkerhetslyftet är utformat för att passa både små och stora kommuner och för att kunna genomföras i större eller mindre omfattning, baserat på den aktuella kommunens behov och förutsättningar.
Trafiksäkerhetslyftet har tagits fram med utgångspunkt i en förstudie där kommuners utmaningar och behov har undersökts, följd av tre fallstudier i kommuner som genomfört trafiksäkerhetsrevisioner. Arbetet har utförts av Trivector Traffic AB på uppdrag åt SKR, och tillsammans med Trafikverket och representanter från ett antal kommuner.
Trafiksäkerhetslyftet består av tre huvudsakliga delar: ett formulär för självbedömning av trafiksäkerhetsarbetet, en dialogbaserad genomförandeprocess samt åtta tematiska fördjupningar. De åtta temana i Trafiksäkerhetslyftet är följande:
- Organisation, styrning och samverkan
- Trafiksäkerhet i fysisk planering
- Trafikplanering, trafiksäkerhetsåtgärder och trafikreglering
- Drift och underhåll
- Trafiksäkerhet i byggskede
- Resor i tjänsten och egna transporter
- Trafiksäkerhet i inköp och upphandling
- Påverkansåtgärder
Stor valfrihet ges i hur verktyget används. Det är möjligt att endast använda formuläret för självbedömning –eller att gå direkt till en av temafördjupningarna. Rekommendationen är dock att genomföra Trafiksäkerhetslyftet i dialog med berörda tjänstepersoner och beslutsfattare då det främjar förankring och fortsatt arbete. Tanken är att Trafiksäkerhetslyftet ska hjälpa kommuner att identifiera prioriterade förbättringsaktiviteter utifrån sina styrkor och svagheter. Ambitionen är också att hjälpa kommuner att komma igång och att visa på användbart stöd för fortsatt arbete.
Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024. p. 256-257
National Category
Transport Systems and Logistics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:vti:diva-20633OAI: oai:DiVA.org:vti-20633DiVA, id: diva2:1850881
Conference
Transportforum, Linköping, Sverige, 17-18 januari, 2024.
2024-04-042024-04-11Bibliographically approved