Elbussar i kollektivtrafiken: kollektivtrafikmyndigheternas roll i omställningen
2024 (Swedish)In: Sammanställning av referat från Transportforum 2024 / [ed] Fredrik Hellman; Mattias Haraldsson, Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024, p. 170-171Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
Elbussar har introducerats i ordinarie kollektivtrafiken på många håll i Sverige och Europa, omställningen till elbussar ökar i både takt och skala. I Sverige, liksom många andra delar av Europa, sker omställningen till elbussar framförallt i den upphandlade kollektivtrafiken, varvid regionala kollektivtrafikmyndigheters (RKM) roll som upphandlare får en central betydelse. Tidigare forskning visar att RKM spelar en viktig roll i omställningsprocesser, bland annat att RKMs användning av kravställning i upphandling är ett viktigt verktyg i övergången från fossilt till förnybart bränsle. Studier rörande RKMs ansvar och roll i elektrifieringen framhåller att RKM behöver ta en ledande roll i omställningen, använda innovativa finansierings- och upphandlingsstrategier eller acceptera större risker för att uppnå effektiv och hållbar omställning.
Denna studie föreslår att förståelsen för RKMs roll i omställningen till elbussar kan utökas genom att betrakta omställningen ur det teoretiska perspektivet ”sustainability transitions”. Med utgångspunkt i det ramverk som presenteras av Wittmayer et al. så antas att en aktörs roll kan ändras både kvantitativt (ändringar i mängden ansvar/makt) och kvalitativt (omtolkningar av betydelse av rollen, ansvarsområden ändras/substitueras). Syftet med denna studie är att undersöka RKMs roll i övergången till elbussar i kollektivtrafiken, och om/hur RKMs roll kan förändras på grund av denna omställning.
Studien är baserad på 29 semi-strukturerade intervjuer med aktörer i tio olika fall (sex svenska, tre norska och ett nederländskt). I de tre länderna har regionala kollektivtrafikmyndigheter en central roll i omställningen som upphandlare och ansvariga för strategisk planering av kollektivtrafik. Samtliga har påbörjat omställningen och har därför erfarenheter relevanta för denna studie. Intervjuerna genomfördes mellan juli 2021 till maj 2022. Materialet analyserades enligt tillvägagångssättet för en tematisk analys.
Preliminära resultat visar vidare att det finns eventuella konflikter i synen på RKMs roll i omställningen. Ibland anses det att RKM bör vara ”teknikneutral” i upphandling, och låta andra aktörer göra tekniska val för att säkerställa både konkurrens och ta vara på aktuell marknadskunskap. Samtidigt ansvarar RKM för att omställningen är förenlig med övriga samhälleliga mål om hållbar och effektiv omställning, vilket i vissa fall kräver att RKM själva gör tekniska val i upphandlingen. Detta kan signalera en kvalitativ rollförändring i form av omtolkning av RKMs roll.
Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024. p. 170-171
National Category
Transport Systems and Logistics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:vti:diva-20625OAI: oai:DiVA.org:vti-20625DiVA, id: diva2:1850842
Conference
Transportforum, Linköping, Sverige, 17-18 januari, 2024.
2024-04-042024-04-11Bibliographically approved