Kortare restider och minskad restidsosäkerhet kan stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft. Busstrafiken delar ofta gatuutrymme med andra trafikanter och restider och restidsosäkerheter påverkas därför av övriga trafikflöden och hur dessa flöden varierar över dagen. Ett sätt att motverka detta är kollektivtrafikprioriteringsåtgärder, som t.ex. bussgator eller busskörfält. Det är dock inte alltid möjligt att införa sådana åtgärder på grund av begränsat utrymme eller för stor påverkan på övrig trafik. Ett alternativ är dynamiska busskörfält, vilka bara är reserverade för kollektivtrafik när en buss behöver det.
Utvärderingen genomfördes med hjälp av en trafiksimuleringsmodell i SUMO över Laholmsvägen i Halmstad, en infartsväg med två körfält och signalreglerade korsningar. Modellen kalibrerades med avseende på hastighetsspridning, körfältsflödesfördelning, accelerationsfördelning, etc. baserat på gps-data från Hallandstrafikens bussar, flödesmätningar från Halmstad kommun och videobaserade mätningar av samtliga fordons körförlopp vid två av korsningarna. Tre olika fall studerades, inget busskörfält, fast busskörfält och dynamiskt busskörfält för 3 olika trafikflödesnivåer, dagens trafik samt 20% och 40% ökning. Då det inte finns någon standardalgoritm för dynamiska busskörfält implementerades ett förslag till algoritm i simuleringsmodellen som utgår från att variabla busskörfältsskyltskyltar placeras ut med jämna mellanrum och när en buss detekteras startas en reserveringsprocess som säkerställer att busskörfältet är aktiverat och fritt för bussen när den anländer till busskörfältet.
Simuleringsresultaten visar på att såväl fasta som dynamiska busskörfält ger liten eller ingen restidsvinst för busstrafiken för dagens trafik. Fasta busskörfält ger stor inverkan på övrig trafik i samma riktning, men ingen effekt på motsatt riktning eller sidogator. Dynamiska busskörfält ger mindre restidsinverkan på övrig trafik än de fasta busskörfälten, men inverkan på övrig trafik är större än restidsvinsten för busspassagerarna. Dynamiska busskörfält har en viss effekt på restidsosäkerheter. För båda typerna av busskörfält finns risken att busskörfälten skapar så långa köer att de blockerar bussens tillgång till busskörfältet. Emissionsberäkningarna visar på begränsade minskningar i emissioner för busstrafiken och betydligt större emissionsökningar för övrig trafik, större ökning vid fasta busskörfält än dynamiska.