Open this publication in new window or tab >> Show others...
2024 (Swedish) In: Sammanställning av referat från Transportforum 2024 / [ed] Fredrik Hellman; Mattias Haraldsson, Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut , 2024, p. 366-367Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv] Transportsystemet är en viktig del av det svenska totalförsvaret och består av försörjningskedjor, godstransporter och infrastruktur. Trender som bland annat avreglering, privatisering, kostnadseffektivisering, outsourcing, globalisering och teknikutveckling har gjort transportsystemet mer sårbart. Detta i en tid då ett försämrat geopolitiskt läge, klimatförändringar och Sveriges upprustning av totalförsvaret ställer allt högre krav på att transportsystemet kan stå emot störningar såsom naturkatastrofer, pandemier, hybridkrigföring och väpnat angrepp. Det krävs med andra ord en ökad beredskaps-hänsyn för planering och design av transportsystemet, dvs ett behov av ökad resiliens för att motstå störningar.
Resiliens är en övergripande, inneboende förmåga hos en aktör, försörjningskedja eller ett system att återhämta sig till sin tidigare eller en mer välfungerande funktion efter störningen, där förmågan avser åtgärder som utförs innan, under eller efter en störning. Aktörer som opererar i transportsystemet är primärt varuägare (tillverkande företag, handelsföretag, m.fl.), logistikleverantörer (åkerier, tågoperatörer, rederier, m.fl.), hamnar och andra infrastrukturnoder. Därtill finns även myndigheter, beslutsfattare, fordons- och farkosttillverkare, bränsledistributörer och industriföretag som har en viktig roll för att skapa förutsättningar för transportsystemet. För att förstå hur en ökad resiliens kan skapas i transportsystemet behövs en förståelse hur dessa aktörer resonerar, planerar, interagerar och agerar. Andra viktiga aspekter är behov och påverkan av regelverk och policys.
Det stora antalet aktörer på olika nivåer i transportsystemet, olika typer av störningar och åtgärder liksom faserna kopplat till resiliens resulterar i ett komplext problem. Det övergripande syftet med denna studie är att skapa ett ramverk för att analysera och förstå hur olika aktörer i transportsystemet kan skapa och bidra till ökad resiliens på aktörs- och samhälls-nivå. Detta kan bidra till hur beredskapshänsyn kan integreras i näringslivets beslutsprocesser.
Metoden bygger på en inledande fas med litteraturgenomgång av vetenskapliga artiklar inom resiliensområdet, t ex ramverk, olika typer av samordning, definitioner, begrepp, strategier och mer konkreta taktiker. Dessutom en kartläggning av rapporter som berör svensk beredskap. Därefter gjordes semistrukturerade explorativa intervjuer med aktörer i transportsystemet och berörda myndigheter.
Den fortsatta inriktningen för ramverket avseende beskrivning och analys var samordning mellan aktörer, intern samordning hos aktörer och samordning med myndigheter. Flödena i transport-systemet begränsades till kritiska material ur ett nationellt perspektiv, t ex livsmedel, reservdelar till fordon och läkemedel.
Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Statens väg- och transportforskningsinstitut, 2024
National Category
Transport Systems and Logistics
Identifiers urn:nbn:se:vti:diva-20829 (URN)
Conference Transportforum, Linköping, Sverige, 17-18 januari, 2024.
2024-04-042024-04-24 Bibliographically approved